Elvira

Av Malin Nord

SOMMARTEATER I ÖSTERSUND - PREMIÄR 2 JULI 2021

Hedvig Jensen, mer känd som Elvira Madigan, är 21 år och en internationellt erkänd lindansare på toppen av sin karriär. Var Cirkus Madigan än kommer så vallfärdar publiken för att få se den häpnadsväckande cirkusprinsessan gå på slak lina och tillsammans med Gisela Brož, flickan som en gång följde med familjen Madigan som lärling, hänför de publiken med sin skicklighet. Gisela är som en syster för Hedvig, eller är hon kanske till och med mer än så?


För tillfället befinner sig Cirkus Madigan på Sverigeturné och har gjort ett längre stopp i Kristianstad. Kväll efter kväll återkommer samma man för att beskåda cirkusen, eller framför allt, just Elviras konster. Löjtnant Sixten Sparre blir handlöst förälskad i Elvira och triangeldramat som uppstår slutar med omöjlig kärlek, svartsjuka och ond bråd död. När krutröken väl lagt sig kvarstår frågan, mellan vilka var det egentligen som “Århundradets kärlekshistoria” utspelade sig?

 

ELVIRA är en berättelse om längtan och svek, om drömmar utan tak, om begär och människors outgrundliga livsval. Med historieskrivningen som fond speglar Elvira Madigans öde även vår tids utsatthet.

UPPHOVSPERSONER &

KONSTNÄRLIGT TEAM


Manus Malin Nord

Dramaturg Jani Lohikari, Riksteatern

Regissör Martin Johansson

Producent Jonna Hylén

Visuell design Helene Gedda

Ljusdesign Martin Norin

Kostym Maud Hedén Wikander

Trailer Theo Rosén

Föreställningsfoto Göran StrandSKÅDESPELARE

Lovisa Onnermark

Maurits Elvingsson

Madeléne Evertsson


SPELDATUM


Premiär 2 juli 2021

Spelas 2-3 juli, 6-10 juli, 13-17 juli


Föreställningens längd: 2 akter, ca 2,5 timme inkl. paus.

Fikaförsäljning finns.


BILJETTER

www.nortic.se


SPELPLATS

Östersunds Teaterverkstad, Bangårdsgatan 5, Östersund


TILLGÄNGLIGHET

Rullstolsplatser finns. RWC finns.


Handikapp-parkering finns i direkt anslutning till lokalen. 


Det går att ansluta till hörslinga. 


Vid frågor ang. tillgänglighet kontakta producent Jonna Hylén: 070 3474938.

Vi spelar för dig.

Och dig och dig och dig och dig och dig och dig och dig. Men ingen fler.


Undantagets sommarteater kommer att genomföras i sommar, men för en mycket begränsad publik. Vi tror att kulturupplevelser är betydelsefulla för människans förmåga att hantera och bearbeta såväl kärlek som sorg och kris. Vi tror att kulturen måste leva live för att överleva krisen. För vi måste skapa hopp hos såväl publik som

utövare. Därför ställer vi inte in i sommar. Vi spelar för dig. Vi spelar för hopp.


Publikens trygghet är av största vikt. Publikvärdar garanterar att avstånd hålls vid in- och utgång, bistår med handsprit samt hänvisar till personliga sittplatser. Salongen rymmer vanligen över 100 sittplatser, så det finns mycket goda förutsättningar att hålla  s t o r a  avstånd till varandra. Därtill har vi givetvis generösa återköpsregler i händelse av sjukdom.


Till varje föreställning välkomnar vi en publik på 8 personer.


Du är varmt välkommen att vara en av dem.


Medskapande pjässamtal


I arbetet med 2019 års sommarteater, Jakten på Nils Holgersson, samarbetade Undantaget med Riksteatern i Krokoms kommun och arrangerade “Medskapande boksamtal”, där deltagarna bidrog med ovärderliga infallsvinklar samt konkreta idéer till arbetet med föreställningen. Dessa positiva erfarenheter tog vi också med oss in i arbetet med ELVIRA, men under rubriken “Medskapande pjässamtal”.


Med hjälp av Riksteaterföreningarna runt om i länet diskuterade vi hösten 2019 frågeställningar som är relevanta för historien om Elvira Madigan och Sixten Sparre. Hela arbetet kunde genomföras tack vare att Undantaget fått ett sk. “Regionalt teaterresidens”. Det innebär att Riksteatern nationellt gått in med ekonomiska medel i projektet så att Martin Johansson, föreställningens regissör samt författaren Malin Nord, manusförfattare, kunde genomföra besöken till riksteaterföreningarna. Under vintern 2020 skriver Malin Nord på ett grovmanus och har ett dramaturgiskt bollplank från Riksteatern. 

MED STÖD AV:

I samarbete med: