Isblomman

ELVIRA

En scenisk fantasti om Elvira Madigans verkliga öde.

Premiär 2021.

Idé: Martin Johansson. Manus: Malin Nord

Föreställningen ELVIRA är en nytolkning av berättelsen om cirkusprinsessan Elvira Madigan och löjtnant Sixten Sparre. Den är en del av föreningen UNDANTAGETs långsiktiga satsning på sommarteater i Östersund, som grundar sig i idén att ge publiken de stora berättelserna som ofta spelas i större städer men sällan når utanför dessa. 

Om föreställningen:


Elvira Madigan är cirkusartisten vars historia kidnappades av en hel värld efter sin död. Hennes möte med löjtnant Sixten Sparre har för den bredare allmänheten blivit känt som ”århundradets kärlekssaga”. Men var mötet så romantiskt som eftervärlden har velat få det till?

 

Elvira Madigan var Cirkus Madigans stora stjärna och publiken vallfärdade för att se henne dansa på slak lina. Med i cirkusen fanns också akrobaten Gisela som hade en nära relation till Elvira, i manegen kallades de ”luftens döttrar”. Löjtnant Sixten Sparre besökte cirkusen och blev besatt av Elvira, han skrev ett stort antal kärleksbrev och lyckades till slut övertala henne att rymma med honom. Själv lämnade han fru och två barn samt de enorma skulder som han i åratal lyckats dölja för alla. Sixten Sparres deprimerade tillstånd var labilt och deras resa slutade med att han mördade Elvira i Danmark och sedan tog sitt eget liv direkt efteråt. 

 

ELVIRA är en berättelse om längtan och svek, om drömmar utan tak, om begär och människors outgrundliga livsval. Med historieskrivningen som fond speglar Elvira Madigans öde även vår tids utsatthet.

 


 


Om arbetssättet:


I arbetet med 2019 års sommarteater, Jakten på Nils Holgersson, samarbetade Undantaget med Riksteatern i Krokoms kommun och arrangerade “Medskapande boksamtal”, där deltagarna bidrog med ovärderliga infallsvinklar samt konkreta idéer till arbetet med föreställningen. Dessa positiva erfarenheter tog vi också med oss in i arbetet med Isblomman, men under rubriken “Medskapande pjässamtal”. Med hjälp av Riksteaterföreningarna runt om i länet diskuterade vi hösten 2019 frågeställningar som är relevanta för historien om Elvira Madigan och Sixten Sparre. Hela arbetet kunde genomföras tack vare att Undantaget fått ett sk. “Regionalt teaterresidens”. Det innebär att Riksteatern nationellt gått in med ekonomiska medel i projektet så att Martin Johansson, föreställningens regissör samt författaren Malin Nord, manusförfattare, kunde genomföra besöken till riksteaterföreningarna. Under vintern 2020 skriver Malin Nord på ett grovmanus och har ett dramaturgiskt bollplank från Riksteatern. 

Upphovspersoner & konstnärligt team

Manus: Malin Nord

Regi: Martin Johansson

Dramaturg: Jani Lohikari, Riksteatern

På scen: Tre skådespelare

Producent: Jonna Hylén

ELVIRA beräknas ha premiär i Östersund under sommaren 2021.

I samarbete med:                                     Med stöd av:

MER INFO KOMMER VAD DET LIDER!

Kontakta oss!

Adress

UNDANTAGET

Fjällgatan 29a

832 42 Frösön

 

Telefon

Jonna - 070 347 49 38

Martin - 070 541 60 04