Hemska historier

HEMSKA HISTORIER

Berättarföreställning

Vad var det? Knackade det på fönsterrutan? Eller kikade nån in bakom gardinen, skymtade det inte till något i ögonvrån? Varför luktar det rutten fisk helt plötsligt? Vad är det där för konstig liten dörr? Droppar verkligen blodet? Vågar jag gå över kyrkogården nu när det blivit mörkt?

Hemskt välkomna till en mysryslig och nervpirrande berättarföreställning för både barn och vuxna. I Hemska historier får du möta såväl välkända barnskräckisar, klassiska internet-skrönor till nyskrivna berättelser med skräcktema.


Du som arrangör kan välja på tre alternativ, endast för barn, endast för äldre barn och vuxna eller varför inte en helkväll där vi presenterar båda delarna med en paus i mitten. Vi ser gärna att alla barn har med sig en vuxen på föreställningen, OM det skulle bli lite för läskigt...


Föreställningen hade urpremiär hösten 2020.

Upphovspersoner

Av och med: Anders Hedén och Martin Johansson

Scenografi: Maud Hedén

Ljudbild: Pernilla Axerup

Foto: Göran Strand

Föreställningsfoto: Robin Swahn


Texter av:

Anders Hedén, Martin Johansson, Manne Hedén, Maja Hedén, Kajsa Willemark, Petter Inedahl samt historier hämtade från internet.

Allmänt

Berättarföreställning


Målgrupp och längd:

  • Barn (5-10 år) 30 min
  • Äldre barn och vuxna (över 10 år) 60 min eller helkväll 2 timmar (inkl. paus)


Föreställningar/dag: Max 2 

Max antal publik: 60 st.


Teknik

Spelyta: 3x3 m   Takhöjd: 2 m

Elbehov: 1x10A. Mörkläggning av spellokalen är önskvärd.

Byggtid: 45 min  Rivtid: 30 min

Egen teknik medförs

Bokning

Bokningsbar hela 2022 och 2023


Hämta PDF om föreställningen


Kontaktperson:

Martin Johansson

martin@undantaget.org

070 541 60 04

Skapande skola


Skapande skola-projekt kan kopplas på föreställningen och då spelas för årskurs 3-5. 


Workshopen går i korthet ut på att vi berättar hur vi jobbat med föreställningen och varför det ibland kan vara viktigt att tänka på vad man är rädd för och varför man är det. Att det kan vara bra att möta det som man upplever som obehagligt.


Vi ger en kort introduktion i konsten att skriva lite läskigt och sen är det eleverna och pedagogernas uppgift att klasserna skriver egna Hemska historier och därefter framför dessa för sina klasskamrater vid ett senare tillfälle. Till uppgiften hör också att skapa ett eget scenografiskt rum, kanske i samband med bildlektioner, där de skrivna historierna kommer framföras samt att skapa ljudeffekter tillhörande historierna.


Till pedagogerna ingår ett tips-och råd-kompendium där instruktioner och inspirationsmaterial finns samlat. Uppgiften avslutas med att klasserna skickar sina egna nyskrivna “hemska historier” till Undantaget som, i slutet av varje läsår, spelar in ett antal utvalda historier och släpper dessa på sin youtube-kanal som klasserna sen kan kolla på. Om ett Skapande skola-projekt är intressant kan också priset per föreställning diskuteras.